Kazáncsere

Mire figyeljünk, ha szükséges a kazáncsere?

Mint ahogyan ezen a területen a legtöbb gázszereléssel foglalkozó cég, mi is a nyári leállás időszakában a legtöbb esetben kazáncserékkel, esetleg készülékszervizzel foglalkozunk.
A kazáncsere előtt azonban érdemes alaposan körülnézni, tájékozódni. Egyrészt azért, hogy a megfelelő szakemberekre bízzuk a kivitelezést, másrészt azért, hogy az elvárásoknak, és az igényeknek megfelelő kazán kerüljön kiválasztásra.
Érdemes például arra figyelni, hogy egy hagyományos gázkazán kondenzációsra történő cseréje ugyan első hallásra talán túl sokba kerül, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy – tekintettel az energia árakra – viszonylag rövid időn belül megtérül. Ez azt jelenti, hogy akár hét év alatt is visszahozza az árát. Arról nem is beszélve, hogy egy szakszerűen felszerelt, üzembe helyezett készülék élettartama akár 15–20 év is lehet.

kazáncsere - kaszkád kazán séma

Helyigény, telepítési helyszín

Amikor a kazán kiválasztása napirendre kerül, a kazán cseréje előtt van néhány körülmény, amit érdemes mérlegelni. A legfontosabb talán a telepítési hely adottsága. Rendelkezésre áll-e víz (vagy feltöltési lehetőség), elektromos áram. És az előbb említett kondenzációs kazán esetében még a kondenzátum elvezetésének lehetőségét is meg kell teremteni. Aztán fontos szempont, hogy elfér-e az adott helyen az új készülék? Arra is oda kell figyelni, hogy a már meglévő kémény – és ez átalakítás esetén is igaz – megfeleljen a kazán elvárásainak. Még a gázkazán csere előtt gondolni kell a későbbi karbantartásokra és szervizelhetőségre is. Például a moduláris kazánok felépítésének egyik előnye a kedvező szerelési tulajdonság és kis helyigény. Ezeknél az alkatrészek könnyen hozzáférhetők, és a cseréjük sem igényel jelentős megbontást a készülékben.

Egyszerűsített kazáncsere legyen vagy tervköteles?

Nyilván, ahogy a nevében is benne van az egyszerűsített az egyszerűbb. Így aztán érdemes utánanézni, hogy a kiszemelt készüléket lehet-e cserélni egyszerűsített kazán csere keretében. De mikor is beszélhetünk erről.  A kazán csere lehet egyszerűsített, ha

  • az új gázfogyasztó készülék hőterhelése nem nagyobb a régi készülék hőterhelésénél,
  • ha a kazán cseréje nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, nyomvonalváltozásával, és a gázkészülék bekötésére szolgáló flexibilis cső a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelő minőségűre cserélhető,
  • ha az új készülék megegyezik a régi készülék típusával, kivéve akkor, ha az új készüléket kizárólag a vele együtt tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő-hozzávezető rendszer elemeivel szerelik, és a helyiség levegőjétől független helyezik üzembe a készülék gyártójának erre vonatkozó útmutatása alapján,
  • illetve, ha a kazáncsere után az új készülék égéstermék-elvezető rendszere a szolgáltató részére átadásra kerül, és az a szerelési szabályoknak megfelel.

Az új gázkészülék csak egyedi önálló égéstermék-elvezető berendezésbe csatlakoztatható, de minden esetben érdemes előzetes kéményseprő szakvéleményt igényelni.
Az egyszerűsített kazáncsere lehetősége miatt a teljes folyamat viszonylag rövid. A megrendelő akár még aznap élvezheti az új kazánja, cirkója előnyeit, nem marad hosszú ideig szolgáltatás nélkül. Ez a lehetőség nagyon hasznos, amikor például kondenzációs kazán csere ideális időpontját szeretnénk megjelölni.

OSA kondenzációs kazán