Tudja, mikor ideális a kazáncsere? Most!

A kazáncsere ideális időpontja a fűtési szezon előtt, vagy után van, nagyjából tavasztól őszig. Ebben az időszakban ugyanis nincs szükség folyamatos fűtésre, így a fűtésszerelés részeként, a gázkazán cseréje zavartalanul elvégezhető. Kevésbé kell aggódni, hogy esetleg kihűl az otthona, vagy irodája, mintha télen cseréltetné gázkazán készülékét.

Ne várja meg a telet, ne halogassa kazánja cseréjét!

Abban tudok Önnek segíteni, hogy a kazáncserét szakszerűen és időben, a fűtési szezonon kívül végzem el, hogy a téli hónapokra már a legoptimálisabb fűtési rendszerrel rendelkezzen. Egy zárt égésterű, modern kondenzációs kazán nemcsak biztonságos üzemeltetést garantál, hanem fűtése sokkal gazdaságosabb is lesz. Még mindig sokan nem tudják, hogy a régi, nyílt égésterű gázkészülékek használata komoly veszélyeket jelenthet, főleg a szén-monoxid-mérgezés lehetősége miatt. Ezért fontos, hogy időben megtörténjen ezen készülékek cseréje, és akkor ez a láthatatlan veszély nem fenyegeti a jövőben.

futurisztikus kazán - kazáncsere

Miért jobb választás egy kondenzációs gázkazán?

  • Neve arra utal, hogy a füstgázban lévő vízgőz kondenzálásával képes kihasználni a fűtés során keletkező gőz hőjét. A fűtési rendszerben keletkező gázokat nem engedi azonnal a kéménybe, hanem ezt a meleg gázt újra felhasználja a rendszerben, ezáltal “visszanyeri” a benne lévő hőt. Ez a tulajdonság teszi a kondenzációs kazánokat hatékonyabbá a konvektoros fűtéssel vagy a régi, nyílt égésterű kazánokkal szemben. A korábbi, elavult készülékek nem képesek erre, így ez a hő egyszerűen elvész a kéményen keresztül.
  • Az energiaárak emelkedésével a fűtési költségek csökkentése napjainkban minden ingatlantulajdonos számára fontos szemponttá vált. Az előbb részletezett hatékony működés miatt kevesebb gázt használnak, ami jelentős megtakarítást jelenthet hosszú távon. Az energiahatékonyság mellett a modern technológia költségei is csökkentek az elmúlt években, ami még vonzóbbá teszi a kondenzációs kazánokat. Ezzel szemben egy régi gázkazán nem csak kevésbé hatékony, hanem a karbantartási költségei is magasabbak lehetnek. Ez főleg akkor érezhető, ha a berendezés elöregszik, és a megfelelő alkatrész cseréje szükséges, mert a javítása már nem kivitelezhető, és nehézkes az alkatrész beszerzése.
  • Környezetvédelmi szempontból is előnyös egy ilyen készülék beépítése. Kisebb szén-dioxid-kibocsátásával, a fenntarthatóság jegyében, kevésbé terheli környezetünket. Nyílt égésterű társai magasabb szén-dioxidot bocsátanak ki, ami növeli a légszennyezettséget.
  • Az előnyök közül természetesen nem hagyhatjuk ki a biztonság kérdését sem. Működés közben ezek a gázkészülékek teljesen elzárják, és nem engedik a lakótérbe a fűtés során keletkező égésterméket, füstgázokat.
  • A komfortérzetet is nagymértékben meg tudja emelni ez a fűtésrendszer. A gázcirkó, melynek köszönhetően kering a meleg folyadék a radiátorokban, egyenletes hőmérsékletet biztosít a teljes otthonában. Egy konvektor gyakran részleges, foltos hőeloszlást eredményez, ezért előfordulhat, hogy a gázkonvektortól távolabb eső részek esetleg hidegebbek lesznek a lakásban. Arról nem is beszélve, hogy lényegesen csendesebb működéssel jár, elég, ha bizonyos konvektorok jellegzetes „pattogó” hangjára gondolunk.
kondenzációs gázkazán csere - OSA zöld
Partnerünk: Homor és Lányai Kft. - Unical képviselet

Számít a kazáncsere kivitelezésének gyorsasága is?

Ugyan a témát már érintettük korábban, a lebonyolításának rövidsége miatt sok esetben megoldás lehet az egyszerűsített  kazáncsere ( gáztervhez nem kötött ) is. Ezt az eljárást, vagyis a gázfogyasztó készülék egyszerűsített eljárással történő cseréjét a 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet szabályozza, amelyik hatályon kívül helyezte a korábbi 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet, amire még sokan – hibásan – szoktak hivatkozni.

Nagyon általánosítva azt mondhatjuk, hogy amennyiben a gázvezetéket nem építjük át, az új kazánunk tulajdonságai pedig megegyeznek a korábbival, akkor bátran élhetünk ezzel a lehetőséggel. Ha a készülékcserét valamilyen oknál fogva nem tudjuk egy számunkra ideálisabb időpontra időzíteni, mint például a nyaralásunkat megelőző pár nap, akkor sem kell aggódnunk. A kondenzációs kazáncsere akár 1 nap alatt is megoldható. Ez akkor is érdekes lehet, ha a tél kellős közepén elromlik a gázkazán, és akkor kell cserélni. Célszerű a pontos részletekkel kapcsolatban egy hivatalosan reigsztrált gázszerelő (gázvezeték-szerelő) segítségét kérni.

Természetesen ebben a kérdésben is tudok Önnek megoldást nyújtani, így például a dokumentumok mennyiségét is lecsökkenthetjük, mert ebben az esetben elegendő, ha egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon keresztül jelentjük be a gázkazán csere folyamatát.

kondenzációs kazán - OSA
Partnerünk: Homor és Lányai Kft. - Unical képviselet

Kazáncsere hosszútávon gondolkodva

Talán konvektoros rendszert használ, de már felismeri a központi fűtés előnyeit? Elromlott a régi kazán, esetleg korszerűsítené fűtését? Bármilyen okból is merül fel a gondolat, a kazáncserét követően az időszakos karbantartással kell majd számolni, mint szükséges fűtésszerelési munka, hogy minél tovább élvezhesse új rendszerének előnyeit.

A gázkazán csere jelentős döntés minden ingatlantulajdonos életében, legyen az magánszemély vagy vállalkozás. A készülékcsere tehát nemcsak egy lehetőség, hanem sok esetben szükséges is. Ha a cserét időben elvégezzük, akkor a fűtésrendszer azonnal készen áll a feladatára, mikor a hőmérséklet csökken, így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések. A kazánok cseréje során nem csupán a „nagy munka” elvégzésével bízhat meg. Mivel a fűtésrendszer műszaki okokból is meghibásodhat, például tönkremegy a termosztát, a javítások során is számíthat rám, hiszen ez is a fűtésszerelés, karbantartás része.

A célom az, hogy a megbízható, biztonságos fűtést biztosítsam a lehető legköltséghatékonyabb módon. A zárt égésterű kondenzációs kazánok megfelelnek ezeknek a feltételeknek: teljes mértékben biztonságosak, megbízhatóan működnek és takarékosak.

Egyeztessünk minél előbb, hogy az idei telet már az új, korszerű fűtésével várja!